Importanta sanatatii intestinului, in cateva cuvinte!
Ati simtit cu siguranta diferse emotii, asa zisii “fluturi in stomac” sau in situatii stresante din viata, ati avut tulburari digestive din motive necunoscute?
Conform unor cercetari recente intestinul mai este numit si “al doilea creier”, acesta este alcatuit din aceleasi materii precum creierul, are propriile reflexe, simturi si este populat de microorganisme care asigura starea de sanatate a multor sisteme din corpul uman, nu doar cel digestiv- acestea intervin in activitatea sistemului respirator, imunitar si metabolic.
Mentinut intr-o stare de eubioza/ echilibru, microbiomul sau flora intestinala asigura absorbtia nutrientilor din alimente, reduce inflamatia, ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale, regleaza tranzitul, previne dezvoltarea bacteriilor nocive pentru organism si ajuta la adaptarea schimbarilor fiziologice.
Am enumerat câteva dintre functiile importante ale microbiomului intestinal si ne dam seama cat este de important sa ii mentinem starea de sanatate prin a elimina in primul rand factorii care perturba echilibrul acestuia:
-Stresul
-Alimentatia excesiva in grasimi saturate si dulciuri rafinate
-Epuizarea fizica si lipsa odihnei
-Administrarea anumitor medicamente si antibiotice
-Dietele dezechilibrate din punct de vedere nutritional
Cum ajutam la mentinerea acestui echilibru?
Prin consumul de prebiotice: alimente cu fibre-acestea sunt hrana pentru flora intestinala si se gasesc in fructe, legume, cereale si suplimente alimentare cu prebiotice
Si probiotice: iaurt, kefir, muraturi, anumite ceaiuri si suplimente s.a.m.d. Este recomandat sa existe un echilibru intre alimentatie, odihna, miscare si suplimentatie.
Andra Mamele
Tehnician nutritionist
Lasă un răspuns